Infertilitatea

Infertilitatea este dureroasă.

Pentru că, deși suntem un cuplu sănătos, totuși nu reușim să facem un copil.

Mergem înainte. Unde înainte? Ajungem înainte și observăm că ne lipsește ceva. Nu știm ce e acel ceva, dar știm că lipsește din noi. Este un gol, pe care nu știm cum să-l umplem altcumva.

Acel ceva este că ne lipsește un copil. E ceva esențial pentru noi. Atunci mergem la medicul ginecolog și ne adresăm: Oare eu de ce nu pot să fac un copil?

Maternitatea nu este un lucru ușor. Nimeni nu a zis că este așa. Pe vremea bunicilor noastre se nășteau copii, da! Făceau mulți copii, dar erau în curte cu bunicii, cu mătuși, și se creșteau unii pe alții. Era mult mai simplu.

Acum, aceste familii din această nouă eră, trebuie să ne redefinim. În sensul că noi trebuie să facem și educația copiilor. Noi îi facem să se simtă în siguranță. Îi creștem și îi iubim. Le spălăm și să le călcăm lucrușoarele. În același timp, mergem înainte și cu cariera noastră profesională. Ceea ce nu-i ușor pentru femeile din ziua de astăzi.

De aceea este un challange, o provocare permanentă.

Înainte erau alături de noi bunicile și străbunicele care ne învățau cum să alăptăm, să creștem un copil, cum să-i dăm să mănânce, cum să-l educăm. Acum există din ce în ce mai multe persoane și organizații care ne ajută să mergem înainte. Ne ajută să aducem în această societate un copil complex, un copil care să nu aibă frustrări. Un copil care să creeze o nouă societate, într-o nouă eră și într-un nou univers.

Infertilitatea este dureroasă. Pentru că, deși suntem sănătoși, totuși nu reușim să facem un copil. Nu reușim să facem opera de artă. Să facem o pictură impresionantă. Este greu să facem ceva pe care nu putem să-l controlăm.

Când mergem la medicul ginecolog

Ajungând la medicul ginecolog este necesar să facem investigații. Adică analize de sânge, radiografie, trebuie să se facă analize foarte-foarte amănunțite și pentru partener, pentru soț, pentru partea masculină. În funcție de aceste analize se ia o decizie. Așa putem să mergem și să știm cum să mergem, pe ce direcție să mergem.

În momentul în care medicul decide că un cuplu este infertil, procedurile se fac gradat în funcție de motivul care a dus la acest diagnostic.

Când analizele făcute ne spun că atât femeia cât și bărbatul nu au motive reale în conceperea unui copil, se fac ecografii. Prin aceste ecografii seriate se stabilește ziua în care femeia poate concepe copii, adică se stabilește ziua ovulației.

Există și teste de ovulație în farmacii, însă pacientele mi-au spus că nu reușesc să determine într-adevăr ziua fertilă. O dată stabilită această zi, cuplul poate să știe când poate avea un contact sexual care să ducă la apariția unui bebe.

Dacă după câteva încercări succesive nu sunt rezultate pozitive, se face inseminare artificială. Acest lucru se face numai dacă sperma bărbatului este în parametri normali și când cel puțin o trompă uterină a femeii este permeabilă.

Inseminarea constă în prepararea în condiții speciale a spermei. Când este stabilit momentul de câtre medicul ginecolog, acel preparat se introduce cu un tub foarte, foarte subțire în interiorul uterului. Astfel cresc foarte mult șansele de a avea un copil.

  1. prin faptul că este controlat momentul ovulației femeii
  2. prin faptul că sperma este preparată în sensul că sunt înlăturate toate celulele care împiedică spermatozoizii cei mai puternici să-și facă treaba

Dacă problema cuplului în a face copii este mai complicată, atunci se trece la fertilizarea in vitro – FIV.